Content voor Ingelogde Gebruikers

Zeefdruk als basis voor Screen70

Zeefdruk is de techniek waar de zeefdrukkerij screen70 zeefdruk b.v. in 1970 in Lageland al mee is begonnen. Destijds werden professionele reclameborden en stickers d.m.v. zeefdruk vervaardigd. Nu wordt ook onze digitale printer ingezet, maar dat is afhankelijk van de toepassing. Er zijn en blijven talloze toepassingen die de zeefdruktechniek vereisen om het gewenste product van de juiste kwaliteit te maken.

Hoe werkt zeefdruk?

U vindt hier de uitleg op wikipedia

Zeefdruk werkt m.b.v. een zeef die bestaat uit een rechthoekig frame met daarop, onder spanning, een fijnmazige zeef van polyester gelijmd .

De zeef wordt bij Screen70 voorzien van een fotogevoelige laag. De zeef wordt  inclusief die laag met UV licht van een bepaalde golflengte belicht, terwijl een film (met de belichte laag aan de zeef-kant) tegen de zeef gedrukt zit. Die film wordt d.m.v. een fotoplotter intern bij Screen70 geproduceerd. Delen die op de film zwart zijn, laten geen uv-licht door, en daar wordt de fotogevoelige laag op de zeef dus niet uitgehard tijdens de belichting. Bij het uitspoelen van de belichte zeef zullen deze onbelichte delen weer “open” zijn.

De voorbereide zeef wordt in deze vorm in de drukkerij gebruikt. Hij wordt in de machine geplaatst en er wordt een hoeveelheid inkt op gegoten wat er bovenop blijft liggen.

Een rubberen rakel (grofweg te vergelijken met een raamwisser) schuift de inkt voor zich uit over de zeef die ter plaatse van de afbeelding op de gewenste plaatsen dus open mazen heeft. Zo wordt er inkt door de zeef verplaatst op de gewenste locaties, en ontstaat er een afbeelding op het materiaal waarop gedrukt dient te worden. (het substraat)

Bij een volgende kleur dient het complete proces herhaald te worden met een andere zeef waar de uitsparingen voor de 2e kleur op staan. De 1e kleur moet dan “droog”zijn

In elke hoek van de afbeelding staat een paskruis. Bij het uitrichten van de 2e kleur moet het kruis van de 2e kleur precies op het kruis van de 1e kleur staan, dan kan aangenomen worden dat de rest ook op de juiste plaats staat.

Wanneer wordt zeefdruk gebruikt?

Wat kan met zeefdruk en niet met een andere techniek?

Inkt met relatief grote (pigment) deeltjes drukken. Dat betekent dat er speciale inkten als glitter, micro-geurcapsules voor geurinkt, e-ink (van de e-books), thermochrome inkt, dekkend witte kleuren, electrisch geleidende sporen e.d. gedrukt kunnen worden. Ook kun je zelf combinaties maken of nieuw dingen bedenken b.v. het drukken van zaad zodat je een levende afbeelding maakt.

Drukken  met een afwijkende laagdikte, dus er kunnen dikke lagen van een gewenste substantie gedrukt worden. b.v. voor brailleschrift of voor veeleisende buitentoepasingen.

Drukken op substraten of objecten die niet fysiek passen in andere drukmachines, b.v. grote objecten als kastjes of b.v. dik karton.
Drukken van substaties met een afwijkende viscositeit, b.v. lijmen.
Drukken op donkere ondergronden waarbij dan toch dekkend kan worden gedrukt. Dat kan met geen enkele andere techniek zo goed als met zeefdruk.
Drukken van mooie vlakke PMS kleuren. De kleur kan zelfs als zodanig worden ingekocht bij de inkt-leverancier.

Industriële zeefdruk

Een zeefdruk proces wordt vaak industrieel genoemd als het proces is geïntegreerd in een productieproces bij de vervaardiging van een product, bij de producent van het betreffende product.

Onze doelgroep heeft zeefdruk nodig, maar heeft niet een zodanige serie-grootte dat zeefdruk geïntegreerd wordt. Wij kunnen klanten uit deze groep helpen.

Wat is het voordeel van zeefdruk?

Naast eerder genoemde eigenschappen zijn de voordelen van zeefdruk ten opzichte van andere drukvormen:

De grote vrijheid (we kunnen van alles drukken op van alles)
Hoge kwaliteit dus ook levensduur (door de grote pigmenten, de dikke laagdiktes en de vele keuzes.)
De vorm-onafhankelijkheid ; ook grote objecten of juist hele kleine kunnen we bedrukken, maar ook  b.v. ook een verticale afbeelding ter plaatse op de muur.

Wat is het nadeel van zeefdruk?

Relatief hoge opstartkosten (bij kleine oplagen en meerdere kleuren)
Alleen vlakke,  bedrukking mogelijk (anders tampondruk gebruiken, of een wrap-sticker plakken)   Dit wil overigens niet zeggen dat het object vlak moet zijn. Een behuizing kunnen we prima bedrukken, zolang het te bedrukken deel maar vlak is. (Opstaande randjes in dit vlak  moeten minimaal 1 cm verwijderd zijn van de afbeelding)
Er worden inkten, oplosmiddelen en andere chemische toevoegingen open gebruikt. Digitale printers zijn wat meer gesloten.
Scroll naar boven