Content voor Ingelogde Gebruikers

Waar wordt tampondruk voor gebruikt

Industriële tampondruk wordt gebruikt voor het bedrukken van allerlei objecten t.b.v. de technische industrie, b.v. bedieningspaneeltjes of voor onderdelen waar een logo of tekstje op moet.

Ook wordt tampondruk  veel gebruikt voor maken van low-cost bedrukte relatiegeschenken, zoals pennen en aanstekers. Screen70 richt zich echter meer op high-end toepassingen.

Het gaat meestal om grote aantallen. Tamponeren kan toegepast worden op onregelmatige oppervlakken, en oppervlakken die gebogen zijn, hol of bol zijn, of een textuur hebben. Onze tamponprint machine is een zeer robuuste machine met een hoge nauwkeurigheid, maar de te bedrukken breedte is beperkt ( ongeveer 7 cm maximaal)

Het principe van tampondruk:

Bewerkings volgorde tampondruk

Tampondruk is een techniek waarbij een afbeelding vanuit een cliché overgebracht wordt op een object middels een siliconen blok, de tampon.
Het cliché is een vlak plaatje materiaal waarin een afbeelding gegraveerd is.
Een schuifje schuift het plaatje vol met inkt, en een rakeltje schraapt hem weer schoon.
De inkt blijft alleen in de gegraveerde afbeelding achter.
De siliconen tampon wordt vervolgens in contact gebracht met de afbeelding en neemt daarbij de inkt op, die hij vervolgens overbrengt op het te bedrukken object.

De techniek van tampondruk

Het mechanisme er achter is dat de oplosmiddelen van de inkt aan de oppervlakte (daar waar contact is met lucht) verdampen en de inkt wordt aan die zijde tacky (kleverig).
Daardoor is het mogelijk dat de tampon de inkt op kan pakken. Hoewel er niets hecht aan siliconen is de inkt zo kleverig geworden dat het wel blijft “hangen”
Nu draait de richting om: de onderkant van de inkt (zojuist uit de cliche getild) gaat nu tacky worden. De inkt wordt vervolgens in contact gebracht met het te bedrukken object
en blijft daar dus aan plakken, terwijl het geheel los komt van de tampon als die weer omhoog gaat.
Een tampon is aan de onderzijde niet vlak maar bol of spits. Bij het overbrengen van de afbeelding vindt er dus een rollende beweging plaats als de tampon wordt ingedrukt.
Dit is nodig om te voorkomen dat er lucht-insluitsels zijn in de afdruk.
Het hele proces is in balans door de juiste keuze van inkt, de viscositeit, de snelheid maar ook de omgevingstemperatuur en zo meer parameters.
De inktlaag is vrij dun (ongeveer 5 tot 10 micron) Die dikte hangt af van factoren als etsdiepte, inktviscositeit, en tampontsoort.
Omdat de laag inkt zo dun is, hebben we voor dit proces speciale inkt nodig. Die inkt bevat wel tot 4x meer pigment dan een zeefdrukinkt zodat met zelfs zo’n dunne inktlaag toch voldoende dekking verkregen wordt.

De tampon is zo flexibel dat hij ook kan drukken op gebogen objecten. Dus het bedrukken van bolle of holle voorwerpen is mogelijk met tampondruk.
Met de techniek kan gedrukt worden op allerlei materialen. ABS, PVC, Polyester, hout, glas, leer, enzovoorts.
Tampons zijn er in verschillende soorten. Als we b.v. op een oppervlak moeten drukken die ruw is, (textuur) dan is een harde tampon meer geschikt.
Als we te maken hebben met een erg ronde of holle vorm, dan is een zachte tampon beter.

De prijs van tampondruk

Prijzen voor het bedrukken van voorwerpen middels tampondruk zijn wat moeilijk vooraf te voorspellen, maar doorgaans ligt de prijs tussen 0,25 cent (grote oplage) en 1,50 euro per afdruk. De opstartkosten zijn zo rond de 75 euro.

De oplage is bepalend voor de prijs, maar de prijs hangt ook sterk af van de grootte van het object (handling, logistiek) en de verpakking.
Vaak wordt de benodigde tijd bepaald door de handelingen rondom in-en uitpakken en controleren, en niet door het drukproces zelf.

Met dank aan

Thanks to our friends from Service Tectonics Inc for their professional support regarding the padprinting process setup.

Scroll naar boven