Content voor Ingelogde Gebruikers

Plotten met een vlakbedtafel

Screen70 heeft voor het plotten een Signtronic WILD TA10 BL. Dat is  een vlakbed tafelmodel die bijna 2×2 m kan snijden.

Een krachtig mes kan door diverse materialen snijden met een precisie van =/-0,02 mm. De vacuümtafel zorgt voor een verankering van het materiaal op de tafel.

We kunnen dus ook grotere objecten snijden die niet in onze laser passen.

Snij-plotten van folies

Een mesje snijdt computergestuurd door het materiaal , volgens een patroon zoals in coreldraw op de computer aangegeven. De standaardplotter is voorzien van een rollenhouder waar een rol materiaal in kan. Het materiaal bestaat uit het materiaal zelf waar belijming onder zit, afgedekt met een schutvel. Dit schutvel is voorzien van een laagje siliconen zodat dit verwijderd kan worden.
De kracht van het mes wordt zodanig ingesteld dat het materiaal volledig wordt doorgesneden, en dat het schutvel iets in de siliconen bovenlaag wordt ingesneden.

Te hoge kracht kan er toe leiden dat het materiaal niet te pellen is omdat een laag van het schutvel mee komt tijdens het pellen.
Te lage kracht tijdens het plotten kan een te ondiepe snede veroorzaken waardoor het gewenste materiaal niet geheel wordt doorgesneden.

Soorten plotters

Plotters zijn er in twee soorten: met een sleepmes of met een tangentiaal bestuurd mes.
Een machine met een sleepmes is goedkoper, en die met een tangentiaal mes is nauwkeuriger. Een tangentiaal mes wordt eerst door de computer in de goede richting gedraaid voordat hij het materiaal snijdt

Een andere variabele is de uitvoering van de support: Bij gangbare plotters wordt het materiaal tussen wat  rollen geklemd en vaak nog aangezogen op een supportstrip onder het mes. Het mes beweegt in de x-richting, en de draaiing van de rollen voorziet de snede van de y-richting.

Bij vlakbedplotters is  de kop van de plotter in x-en in y-richting bestuurbaar. Het materiaal ligt plat op de tafel en wordt meestal door vacuüm aangezogen.

Bij deze nog even dank aan amleathers voor de hulp bij de installatie van onze vlakbed plotter. Bij Amleathers gebruiken zo ook grote plotters voor het maken van motorkleding.

Scroll naar boven