Content voor Ingelogde Gebruikers

Wat houden reliëf, braille en embossing in?

Als er verdiepte structuren in de folie moeten dan heet dat embossing of debossing (resp. hoger of lager dan het normale vlak). Ook wordt het wel pregen genoemd. We kunnen we dat op een paar manieren realiseren, en wel als volgt:

1  Embossing d.m.v drukken.

De embossing wordt aangebracht door middle van een dikke laag uv inkt. Van die inkt is het bekend dat het na droging vrijwel niet krimpt. In hoogte is het verschil zichtbaar en  voelbaar, maar minder geschikt voor b.v. braille.   IN textieldruk (wat wij niet doen)  wordt wel PUFF inkt gebruikt voor dit doel.

2 Embossing d.m.v. Dome stickers

Dome stickers worden verdikt door het opgieten van glashelder polyurethaan. Die stickers kun je plakken op je folie waardoor hij pklaaselijk dikker wordt. Toepassing: schakelaars op frontfolies en reclamegadgets

3  Embossing of debossing d.m.v. een pers

Er wordt een mal besteld (male en female combi) en daartussen wordt de folie geperst. Deze techniek is geschikt voor braille druk en ook voor embossing t.b.v. frontfolies. Dit wordt ook pregen genoemd. De preeg kan boven of onder de oppervlakte zitten.

Scroll naar boven