Content voor Ingelogde Gebruikers

Tien tips voor het ontwerp van frontfolies

Hieronder staan 10 tip voor het realiseren van frontfolies. 

De tips gaan over frontfolies die je kunt plakken op plaatwerk. 
Je kunt echter ook kiezen voor directe bedrukking van die mechanica.
Ook dat kunnen we voor je verzorgen.  

Heb je je mailadres ingevuld dan krijg je de tips ook nog in een mail toegezonden. Bovendien  krijg je komende dagen nog links naar 4 video’s toegezonden die dieper ingaan op deze materie. 

Tip 1 

Plaats een display dicht bij de folie. (binnen 2 mm)  Zo kun je toch nog een textuurfolie kiezen zonder dat je display te wazig wordt.  Gaat dat niet, (dus bij een gedetailleerd display-beeld, of een wat grotere afstand tot de folie) dan kan gekozen worden tussen een volledig glans-oppervlak, of een plaatselijke bedrukking van glans-lak over het display-gebied.

Tip 2 

Kies een witte kleur wit in plaats van transparant voor led vensters. Wit laat nog steeds veel licht door, het front oogt fraaier en de zichthoek is 180 graden.  Houd je hem transparant dan heb je wel wat meer licht, maar alleen als je er recht voor staat. Zit er verder geen wit in het front dan is het goedkoper om het wit weg te laten.

Tip 3 

Gebruik je schakelaars? Gebruik dan microswitches in combinatie met een grote uitsparing (min 12 mm diameter)  in de mechanica. Als het oppervlak van de knop gelijk ligt met het oppervlak van het front dan heb je geen embossing (bultjes) nodig. (goedkoper en betrouwbaarder) De frontfolie plak je over het geheel en klaar. Zonder embossing blijft je folie langer goed. Als je een embossing toch mooier dan moet je daar gewoon voor kiezen want, nou ja, da’s een kwestie van smaak.

Tip 4 

Maak de folie iets kleiner dan het front. Eventuele toleranties in buitenmaten van de folie en de mechanica kun je opvangen en de folie gaat minder snel “per ongeluk” los als je langs de rand schaaft.

Tip 5

Kies weinig kleuren en geen in helderheid verlopende kleuren (goedkoper en beter produceerbaar bij zeefdruk) en kies bij voorkeur geen rood/oranje/geel als de toepassing veel zonlicht krijgt. Die kleuren verkleuren sneller door zonlicht.  Bij zeefdruk valt het trouwens wel mee maar kleine oplages worden ook wel geprint..

Tip 6

Pas op met persmoeren en bramen . Alles wat je voelt op de voorzijde van je mechanica , ga je zien in het oppervlak na het plakken. Echter alleen als het hoger is dan het oppervlak. Van gaten of deukjes heb je geen last. De folie is stevig genoeg dat ie keurig rechtdoor er overheen komt.

Tip 7

Stuur een mechanisch front naar de fabrikant van de folies (Screen70 hoop ik) Als de folies dan met de laser uitgesneden worden, dan kan bij het eerste exemplaar de passing direct getest worden.  Zo nodig kan er dan nog een beetje fijn-afstelling plaatsvinden aan de hand van de behuizing.

Tip 8

Communiceer over de lichtdichtheid. Als er keurig led-gaatjes zitten in het front dan hoeven er geen extra dikke lagen (kostenverhogende) light-block in de frontfolie.

Tip 9

Plaats geen sierlijn/rand rond gaten of vlak langs de snijrand. De bedrukking is een ander proces vergeleken met het snijden. Er kan dus een kleine afwijking in zitten. Dat zie je als je dunne randjes naast de snijlijnen hebt. Wil je toch een rand plaats dan een dikke van minimaal  2 mm ofzo.

Tip 10

Kies PMS kleuren uit een PMS kleurenwaaier dan heb je geen discussie over de kleuren. Kies voor een contrasterende achtergrond. Wit of geel is transparanter dus moeilijker lichtdicht te krijgen dan zwart. Een achtergrondkleur aangepast op de behuizing kan gaan afwijken als er toch een beetje afwijking zit in de kleuren ten opzichte van elkaar. Soms moet dat toch, Stuur zo nodig een deel van de behuizing, dan kan de kleur nagemaakt worden.

Scroll naar boven