Scratch-off

scratch-offEen van de bekende toevoegingen of veredelingen van drukwerk is scratch-off, ook wel rub-off of kras-inkt genoemd. De kraslaag van krasloten of kraskaarten bestaat uit deze inkt. Als offsetdrukker kunt u uw drukwerk in plano-formaat aanleveren, en wij zetten er dan de kraslaag voor u op. Op aanvraag kunnen we het eventueel ook snijden naar het eindformaat.

Hoe werkt scratch-off?

Op een substraat  (vaak een folder of een kaartje)  staat het gewone drukwerk en een te verbergen boodschap (b.v een geluksnummer ) deze boodschap wordt bedekt met een laag scratch-off inkt, nadat het drukwerk eerst is bedekt met een laminaat of een pers-vernis. In de krasinkt is een materiaal verwerkt dat er voor zorgt dat de inkt rubber-achtig wordt en gemakkelijk te verwijderen is d.m.v. krassen met b.v. een muntje of een nagel. De hechting moet goed genoeg zijn om te blijven zitten, maar zwak genoeg om afkrasbaar te zijn.

Zelf krasloten maken met scratchoff stickers

In de video ziet u hoe transparante stickers die we hebben voorzien van een kraslaag, toegepast worden op een setje krasloten.
Zo kunt u zelf kraskaarten maken

Kan een kraslaag of scratchoff rechtstreeks op drukwerk?

Het is af te raden om de kraslaag direct op het drukwerk te plaatsen Het gaat te goed vastzitten en laat een laag achter. Op de bedrukking moet een laminaat worden aangebracht of een persvernis worden gedrukt. ook kunnen we een uv vernis voor u drukken als ondergrond voor de kraslaag.

Is scratch-off bedrukbaar?

Boven op een laag scratch-off of kras-inkt kan nog iets gedrukt worden.
Niet alles kan hier zomaar, vaak is het een kwestie van proberen.

Vier gouden tips voor  drukwerk-ontwerp  met Scratch-off

1/ Gebruik liever geen printer bij hetgeen onder de scatch-off laag komt. Het komt wel eens voor dat door toevoegingen in de printer-inkt de kraslaag aangetast wordt.  Lamineren voorkomt dit probleem, maar zelfs achteraf lakken voor het aanbrengen van de kraslaag  kan wel onvoldoende zijn. Het beste is gewoon de afbeeldingen te drukken.

2/ Gebruik voor de geheime boodschap geen inkt wat opdikt (vaak UV-soorten) Als u iets met de vingers kunt voelen, dan is dat ook zichtbaar na het bedrukken in de oppervlakte van de  scratch-off inkt. Bij het in-printen van nummers zien we dit vaak. Tip: print op de achtergrond in een iets andere kleur ook iets mee zodat de hoogte gelijk blijft.

3/ Gebruik niet te zeer contrasterende kleuren.  Maak de geheime boodschap b.v. donkergrijs op iets lichter grijze achtergrond. Te veel contrast kan er voor zorgen dat b.v. met een felle lamp aan de achterkant vooraf zichtbaar is welke afbeelding onder de laag staat. Als misschien de scatchoff-laag te veel is verdund kan een goed ontwerp er voor zorgen dat de loten toch bruikbaar zijn.

4/ Ontwerp uw drukwerk zo dat er slechts aan een enkele zijde kras-inkt moet komen, en niet aan beide zijden. De machines die automatisch de vellen oppakken en doorvoeren, kunnen de onderste scratch-off laag beschadigen.

Soms zijn bovenstaand “uitdagingen”niet te vermijden, en maken we er toch wat van door slim om te gaan  met de middelen die we in huis hebben, en uiteraard  door ruim 40 (!) jaar ervaring.

 

Reacties zijn gesloten.