Resopal plaatjes

Typeplaatjes van Resopal of anders?

Resopal plaatjes zijn veel voorkomende typeplaatjes. Resopal is een merk van deze firma . Het zijn HPL plaatjes en bewerkt met meestal portaalfreesmachines.

Tegenwoordig zijn er echter genoeg alternatieven die net zo bruikbaar zijn.
Wij hebben een product wat qua verschijning gelijk is, maar van een ander merk. De gravure is  LASER-gegraveerd. Hierbij wordt net zo diep gegraveerd en er kunnen kleinere details zichtbaar gemaakt worden dan bij resopal plaatjes. Er zijn dus scherpere afbeeldingen mogelijk.  Lasergegraveerde typeplaten zijn bovendien sneller te produceren en dus ook goedkoper.

Warmtebestendige typeplaatjes

Resopal is dus gemaakt van HPL en is een thermoharder kunststof . Deze soort smelt niet, en kan relatief hoge temperaturen verdragen.  De maximale temperatuur van HPL materiaal is 180 graden (kortstondig). Langdurig is dit ongeveer 70 graden. De resopal typeplaatjes zijn traditioneel gemaakt van deze kunststof. Resopal plaatjes worden gefreesd en daarbij zijn hoekjes nooit scherper dan de freesdiameter.

Het kunststof van onze typeplaten die als alternatief voor Resopal plaatjes bruikbaar zijn, kunnen kortstondig minder hoge temperaturen verdragen dan resopal plaatjes. Bij langdurige blootstelling aan hoger temperaturen gelden ongeveer gelijke specificaties.  (70 graden)  Bij montage op motoren kan dat van belang zijn. Uiteraard kunnen we ook aluminium of RVS typeplaatjes voor u maken.

De binnenkant van de speciale  kunststof typeplaatjes is een andere kleur dan de buitenkant. (vaak is de binnenkant zwart, en de buitenkant wit.) Zo is het plaatje direct na de frees- of laserbewerking gereed. Lijm aan de onderzijde is niet vanzelfsprekend. Dat moet dus even overlegd worden. Hetzelfde geldt voor eventuele montage gaatjes.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.