Machine stickers

frontfolies van Screen70

Screen70 produceert onder meer stickers die bedoeld zijn om te plakken op machines, de machine-stickers.

Deze stickers worden op machines geplakt ter decoratie of als bedienpaneel voor de bediening van de machine.

De stickers voor langdurig gebruik zijn zelfklevend op veel soorten ondergrond.

Hoe machine-stickers worden gemaakt

De stickers zijn dus zelfklevend en de professionele uitvoering is gemaakt van (transparant) polyester of polycarbonaat van ongeveer 0,25 mm dik. De minder professionele uitvoering is gemaakt van PVC, al dan niet met een laminaat er op die er een ruw aanvoelende sticker van maakt. Dan lijkt het net “echte” polycarbonaat frontfolie.
Bij de professionele  frontstickers wordt de bedrukking aan de achterzijde aangebracht, en daarna de lijm. Daarmee is de bedrukking of print  beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen.
De bedrukking van een machinesticker gebeurt door middel van zeefdruk of digitale print. Zeefdruk is voor een frontpaneel meer gebruikelijk, en levert een professionele kwaliteit op  met de echte PMS kleuren.
Het materiaal moet transparant zijn om eventueel displays en de zichtbaarheid van leds mogelijk te maken. De machinestickers bedekken volledig de leds en het display (wanneer aanwezig). De kunststoffen zijn -zo nodig- speciaal voorbewerkt voor betere hechting van de inkt aan de achterzijde.

frontsticker

Eerst wordt de tekstlaag geprint of gedrukt (in spiegelbeeld), en als laatste de meestal witte achtergrondkleur. Tenslotte wordt een belijming op de folie gedrukt, die wordt beschermd middels een siliconen schutvel.

Ontwerpen van frontfolies

U kunt zelf een bestand maken en deze opsturen, maar u kunt ook een schets maken en dan maken wij daar een tekening van. We gebruiken zelf  Illustrator of Coreldraw.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor machinestickers

Professionele frontfolies of ook wel industrial graphics worden, zoals al genoemd, gemaakt van polycarbonaat of polyester. Merknamen van polycarbonaat zijn b.v. Macrofol en Lexan en van polyester b.v. Mylar, Melinex, en Folex. De totale dikte inclusief lijm en inkt is ongeveer 350u. De finishing is meestal zandmat. Daar zijn nogal wat varianten in te vinden. Wanneer een voelbare preeg moet worden aangebracht, dan wordt polyester gekozen, in veel andere gevallen polycarbonaat. Voor minder veeleisende fronten b.v. prototypes, kan ook gewoon pvc folie op de frontpanelen worden gebruikt, die we dan voorzien van een structuur finish. De samengestelde dikte is ook ongeveer 250 micron. (0,25mm) Een PVC frontpaneel lijkt op een professioneel front, maar is van mindere kwaliteit. Het voordeel van dit laatste is de lage prijs. Het front wordt dan geprint met behulp van onze digitale printer, en kent lagere opstartkosten dan bij zeefdrukken.

Vensterlak op displayfolies

Soms komt er een laagje transparante lak op de voorkant gedrukt om vensters boven displays beter transparant te maken. De frontfolie, in dit geval displayfolie, zorgt er met zijn matte voorzijde namelijk voor dat het display moeilijk leesbaar wordt, en dat kan met de vensterlak verholpen worden. De lak is krasbestendig en glashelder. Als het display de voorkant qua afstand vrijwel benadert, dan is het vaak ook niet nodig om een lak aan te brengen op de displayfolie omdat de leesbaarheid acceptabel is. Met name als er polyester gebruikt wordt, dan kan niet zomaar een lak gebruikt worden omdat de voorzijde vaak niet is voorbehandeld voor inkt-hechting. Wij gebruiken een speciale lak met polyesterprimer die wel bruikbaar is voor deze toepassing en niet na een tijdje mat wordt of loslaat.

Reacties zijn gesloten.