Frontfolies

frontfolies van Screen70

Screen70 produceert frontfolies of bedienfolies met grafische afbeeldingen. Ze worden aangebracht op de voorzijde van frontpanelen of behuizingen van apparaten.
Het produceren van deze zelfklevende kunststof frontfolies is één van de specialiteiten van Screen70 Zeefdruk.

De fronten worden ook wel tekstplatendisplayfolies of frontstickers genoemd.

Hoe worden frontfolies gemaakt

De frontfolies zijn meestal zelfklevend en worden vervaardigd van, aan de achterzijde bedrukt transparant (doorzichtig) polyester of polycarbonaat. De folie is ongeveer 0,25 mm dik. De afbeelding wordt aangebracht  door middel van  zeefdruk, of ze worden digitaal geprint.  Zeefdruk is voor frontpanelen meer gebruikelijk, en levert een professionele kwaliteit met de echte PMS of RAL  kleuren.
Het materiaal moet transparant zijn om de leesbaarheid van displays en de zichtbaarheid van leds mogelijk te maken. De frontjes bedekken volledig de leds en het display (wanneer aanwezig). De kunststoffen zijn -zo nodig- speciaal voorbewerkt voor betere hechting van de inkt aan de achterzijde.

frontsticker

De meeste frontfolies hebben een matte- of een zandachtige structuuroppervlakte  op de voorzijde. Dat is om vingerafdrukken en reflecties te voorkomen. De bedrukking vindt plaats aan de achterzijde, want dan is het optimaal beschermd tegen slijtage en verkleuring door UV licht. Eerst wordt de tekst gedrukt (in spiegelbeeld), en als laatste de achtergrondkleur (meestal wit). Tenslotte wordt een belijming op de tekstfolie gedrukt. Daar wordt vervolgens een siliconen schutvel op aangebracht. Zo nodig wordt dit schutvel ingesneden voor het gemakkelijk verwijderen bij gebruik.

Ontwerpen van frontfolies

Wij kunnen ook een front voor u ontwerpen als u de juiste gegevens aanlevert over hetgeen er onder zit. U levert in dat geval  een technische tekening (mechanica) van het  frontpaneel en een schets van de gewenste afbeelding.  U kunt ook zelf aan de slag met  een vector-tekenprogramma als Illustrator of Coreldraw.

Welk materiaal wordt er gebruikt voor frontfolies

Professionele frontfolies of ook wel  industrial graphics worden, zoals al genoemd, gemaakt van polycarbonaat of polyester. Merknamen van polycarbonaat zijn b.v. Macrofol en Lexan en van polyester b.v. Mylar, Melinex, en Folex.  De totale dikte inclusief lijm en inkt is ongeveer 350u. De finishing is meestal zandmat. Daar zijn nogal wat varianten in te vinden.  Wanneer een voelbare preeg moet worden aangebracht, dan wordt polyester gekozen. In veel  andere gevallen polycarbonaat. Voor minder veeleisende fronten b.v. prototypes, kan ook gewoon pvc folie op de frontpanelen worden gebruikt, die we dan voorzien van een structuur finish. De samengestelde dikte is ook ongeveer 250 micron.  (0,25mm) Een PVC  frontpaneel lijkt  op een professioneel front, maar is van mindere kwaliteit. Het voordeel van dit laatste is de lage prijs. Het front wordt dan geprint met behulp van onze digitale printer, en kent lagere opstartkosten dan bij zeefdrukken.

RVS simulatiefolie

Nu is er ook  polyester RVS simulatiefolie. Dit is Autotex-steel polyesterfolie
met een geborstelde rvs structuur waar we spiegelende chroom-inkt achter drukken. Het onstane produkt is niet te onderscheiden van echt RVS maar heeft wel de voordelen van een lagere prijs. Deze folies worden wel toegepast in de automotive (dashboard delen).
Bij industrial graphics wordt wel gebruik gemaakt van deze techniek

Vensterlak op displayfolies

Soms komt er een laagje transparante lak op de voorkant gedrukt om displayvensters beter transparant te maken. De frontfolie, in dit geval displayfolie,  zorgt er met zijn matte voorzijde namelijk voor dat het display moeilijk leesbaar wordt. Dat kan met de vensterlak verholpen worden. De lak is krasbestendig en glashelder.  Als het display de voorkant qua afstand vrijwel benadert, dan is het vaak ook niet nodig om een lak aan te brengen op de displayfolie omdat de leesbaarheid acceptabel is. Met name als er polyester gebruikt wordt, dan kan niet zomaar een lak gebruikt worden omdat de voorzijde vaak niet is voorbehandeld voor inkt-hechting. Wij gebruiken een speciale lak met polyesterprimer die wel bruikbaar is voor deze toepassing en niet na een tijdje mat wordt of loslaat.

frontfolieTextuur op frontfolies

Wanneer op een relatief groot deel van het frontpaneel het display leesbaar moet zijn, dan nemen een glasheldere folie, die we dan aan de voorzijde bedrukken met een textuurlak. De textuurlak voel een beetje ruw aan, en heeft het effect dat vingerafdrukken moeilijker zichtbaar zijn, en het ziet er professioneel uit. De lak wordt bedrukt op de gebieden die buiten het displayvenster vallen. Voordeel hiervan is dat het display absoluut glashelder is. De afbeeldingen, logo’s, tekst en belijming  wordt zoals boven aan de achterzijde aangebracht.

Preeg of Embossing voor bedienfolies

emboss of preeg voorbeeldWanneer voor een schakelaar een voelbare bobbel moet zitten in de folie, in dit geval bedienfolie, noemen we dat een embossing of preeg. Een schakelaar achter de bedienfolie wordt bediend door de preeg in de bedieningsfolie in te drukken. Een schakelaar met een kleine travel kan gebruikt worden voor dit doel. Wanneer zo’n vervorming t.b.v. een schakelaar moet worden aangebracht, gebruiken we polyester als bedienfolie.

Belijming of kleeflaag van frontfolies

We kunnen verschillende soorten belijming aanbrengen. Vaak kiezen we m.b.t. de kleeflaag  voor macbond, of een 3m 467 of 3m 468 frontfolie belijming. Ook is er flexibele belijming beschikbaar (schuim met acrylaatlijm) Bij sommige produkten snijden we de belijming (met de laser of de plotter) vanuit vellen om dit vervolgens te plakken achterop het produkt. Ook drukken we belijming vaak met zeefdruk. In beide gevallen kunnen uitsparingen aangebracht worden ter hoogte van b.v het display, de ledvensters of de schakelaars.

Bedieningspanelen

Frontfolies of frontpanelen in combinatie me de bedieningselementen vormen samen bedieningspanelen. Wij verzorgen de bedrukking van bedieningspanelen, en zo nodig het plaatwerk er achter, maar voor de overige hardware achter bedienpanelen kunt u terecht bij electronicabedrijven.
Wel kunnen we adviezen geven m.b.t. de volledige opbouw van de bedieningspanelen inclusief hardware omdat kennis  over product-ontwikkeling aanwezig is.

Frontlabels

Een label doet iets vermoeden van een sticker, etiket  of een kunststof kaartje met een touwtje  met een variabele inhoud. Meestal wordt de term frontlabel dan ook niet gebruikt en spreken we van een frontfolie.

Rechtstreekse bedrukking van behuizingen of frontpanelen

U kunt ook kiezen voor rechtstreekse bedrukking van de behuizing.
Nadeel hiervan, vooral bij serie-producties,  is het volume van de zending, en de extra productie-tijd vanwege in- en uitpakken en  overige handling per product.

Het resultaat is wel het meest professioneel.

behuizing-bedrukking

Voor meer info over het rechtstreeks bedrukken van behuizingen lees hier verder

Screen70 aan de Wismarweg in Groningen is sinds 1970 uw partner bij duurzaam zeefdrukwerk. Of het nu gaat om frontpanelen, lasergravures of om bedrukking van allerlei zaken als stickers, borden, frontpanelen of digitale prints, u kunt op ons rekenen.

U kunt ons direct bellen 050 5490991 

 

 

Reacties zijn gesloten.